Cum te poți proteja cu doar doua echipamente de protecție de baza

Echipamente de protectie

Când vine vorba de echipamente de protecție, discuția este foarte lungă. Sunt zeci de accidente ce se pot întâmpla la locul de muncă, mai ales dacă lucrezi în domeniul construcțiilor. Prin urmare, există alte zeci de reguli, protocoale și echipamente de protecție sugerate pentru fiecare zonă a corpului.

Noi recomandăm ca fiecare muncitor – fie el calificat sau simplu pasionat de bricolaj – să își ia toate măsurile de precauție pentru a se proteja în timpul activităților întreprinse. E ușor să te bazezi „că ție nu o să ți se întâmple”, însă adevărul crunt este altul.

Ne confirmă și Protecția Muncii, prin numeroasele articole postate pe această temă. Unul dintre cele mai importante se găsește la acest link. Însă aceasta nu este singura sursă de luat în considerare. Inspecția Muncii a afișat deja situația accidentelor la locul de muncă în primul semestru al anului 2019, aici.

Știai că doar în prima jumătate de an, peste 2000 de oameni au suferit accidente la locul de muncă? Dintre aceștia, 62 au rezultat în deces.

Pe noi nu ne miră aceste statistici – până la urmă, domeniul construcțiilor este considerat cel mai periculos din țara noastră. Cel puțin, așa ne spune Forbes România în articolul său, pe care îl poți găsi aici. Minerii, pompierii și șoferii de tir sunt considerați mai protejați decât muncitorii de pe șantier. Greu de crezut, dar adevărat.

Prin urmare, ce e de făcut? Să zicem că nu îți permiți să investești în toate echipamentele de protecție necesare de la bun început. Noi îți recomandăm două echipamente de protecție inițiale, care te vor proteja foarte bine în primă fază – bocanci de protecție și ochelari de protecție.

O pereche de bocanci de protecție este accesoriul esențial pentru orice fel de muncă optezi. Scăpăm greutăți, alunecăm, ne împiedicăm, călcăm strâmb – sunt lucruri uzuale, dar care pot face pagube majore în contextul domeniului construcțiilor. De aceea, o pereche corect aleasă de bocanci de protecție poate face o diferență majoră în calitatea vieții tale la locul de muncă.

Apoi, o pereche de ochelari de protecție. După cum bine știi, ochii sunt printre cele mai sensibile organe ale corpului uman – chiar și o particulă de praf sau rumeguș te poate trimite direct la spital, alături de niște complicații neplăcute. O pereche bună de ochelari de protecție te va ține în siguranță, dacă o alegi pentru genul e activitate potrivit. Reține că ochelarii diferă și sunt concepuți pentru lucruri diferite.

Ține minte, totuși – aceste două echipamente de protecție reprezintă doar un început corect de protejare a corpului în timpul lucrului în domeniul construcțiilor. Sub nicio formă nu sunt îndeajuns pentru a fi în deplină siguranță la locul de muncă. Pe lângă aceste două forme de protecție, ai mai avea nevoie de mănuși, căști, măști și multe altele. Este indicat să vorbești cu superiorii tăi și să vă consultați împreună cu privire la cele mai bune echipamente de protecție pentru nevoile tale.

Dacă ești doar pasionat de activități de bricolaj, te poți folosi de aceasta resursă de la Inspecția Muncii. Aici vei găsi toate informațiile necesare despre întreaga paletă necesară de echipamente, pe care poți să începi să o achiziționezi.