De ce avem atâta pasiune pentru echipamentele de protecție

Echipamente de protectie

Dacă ar fi să discutați cu orice reprezentant Dalgeco, conversația, inevitabil, s-ar duce într-un loc: la subiectul echipamente de protecție. De ce, oare? De ce suntem noi atât de pasionați de acest subiect, încât să ajungem să vorbim despre el și în timpul nostru liber?

E simplu! Pentru că știm ce diferență colosală pot aduce echipamentele de protecție în viața muncitorilor de pretutindeni. Și nu doar lor. Orice om care are activitate pe un șantier de lucru este expus la un nivel mediu spre ridicat de risc. Arhitecți, ingineri, paznici și muncitori de toate tipurile – toți oamenii prezenți trebuie să dispună de un minim de protecție.

Lista accidentelor este lungă și riscul trebuie diminuat pe cât posibil. De exemplu, doar în anul 2018, peste 5000 de angajați au fost accidentați în timpul programului de lucru. Dintre aceștia, 167 și-au pierdut viața. Acest raport întocmit de Inspecția Muncii ne întărește și mai mult credința că pasiunea noastră pentru echipamente de protecție nu e doar pasiune – e o necesitate.

Să nu uităm, de asemenea, că domeniul construcțiilor este cel mai riscant loc de muncă din România. Nu o spunem doar noi – deși o intuim cu toții. O spune chiar Forbes România, în topul realizat pe acest subiect. Pe primul loc este, cum am menționat, domeniul construcțiilor, urmat de pompieri, șoferi de tir, militari, alpiniști utilitari și mineri.

Un alt motiv pentru care ne place să „dăm sfară-n țară” vis-a-vis de subiectul acesta e pentru că știm ce mult putem îmbunătăți viața muncitorilor, chiar și cu cele mai simple (zicem noi) informații. Suntem surprinși să aflăm câți oameni din domeniu sunt ignoranți când vine vorba de siguranța pe șantier – și fericiți când putem să ajutăm cu sfaturi.

Spre exemplu, să luăm o pereche de bocanci de protecție aleasă corect. Am putea spune că este ceva puțin important, însă adevărul este cu totul altul.

Care sunt alte echipamente de protecție pe care trebuie să le luăm în vedere atunci când vrem să ne protejăm în domeniul construcțiilor?

În domeniul construcțiilor, zona picioarelor este una dintre cele mai afectate. Călcat strâmb sau pe ceva ascuțit, alunecat, scrântit glezne și scăpat greutăți din neatenție – astea sunt doar câteva dintre exemplele despre care auzim aproape zilnic.

Cu ajutorul unei perechi corespunzătoare de bocanci de protecție, o zi la muncă poate fi una productivă și relaxantă – în loc să fie una marcată de amintiri mai puțin plăcute.

Un alt sfat extrem de banal, în aparență – procurarea unei perechi adecvate de ochelari de protecție. Unul dintre cele mai sensibile organe din corp este constant expus la diverse riscuri: rumeguș, substanțe chimice, praf, și așa mai departe. Iar oamenii adesea aleg să ignore acest aspect, până când este deja prea târziu. 

Perechea de ochelari de protecție trebuie aleasă specific pentru activitățile pe care le întreprindem la acel moment. De exemplu, ochelarii folosiți pentru protejarea ochilor împotriva vaporilor chimici diferă substanțial de cei folosiți pentru protecția împotriva rumegușului.

Bocanci de protecție și ochelari de protecție – doar două dintre elementele esențiale ce ar trebui să se regăsească asupra muncitorilor în timpul programului de muncă. Pentru o înțelegere mai amplă a subiectului și o listă completă de echipamente de protecție recomandată de Legislația Muncii, vă invităm să citiți acest articol.