Echipamente de protecție pentru cele mai riscante meserii

Ochelari de protectie

După cum bine știm, anumite meserii sunt mai periculoase decât altele. De aceea industria echipamentelor de protecție este înfloritoare – pentru că anual se descoperă pericole noi care necesită soluții pe măsură.

Chiar și Inspecția Muncii ne avertizează cu privire la pericolele prezente la locul de muncă. În raportul anual pentru anul 2018, s-au înregistrat peste 5000 de persoane accidentate în timpul programului – dintre acestea, 167 și-au pierdut viața.

Dacă și tu lucrezi în domeniu, fie ca muncitor, inginer, arhitect, sau orice alta poziție, știi exact despre ce vorbim. Ai văzut asemenea situații cu ochii tăi. Prin urmare, hai să aflăm cum putem face investiții inteligente pentru a ne asigura că cele mai comune accidente de la locul de muncă vor fi evitate.

Nu cred că mai e nevoie să menționăm, dar o facem oricum – protecția muncitorilor e un subiect cât se poate de serios. În special pe cei care lucrează în domeniul construcțiilor. Chiar și Forbes România pune sectorul de construcții în topul joburilor cu risc ridicat de accidentare.

Dacă și tu lucrezi în domeniu, fie ca muncitor, inginer, arhitect, sau orice alta poziție, știi exact despre ce vorbim. Ai văzut asemenea situații cu ochii tăi. Prin urmare, hai să aflăm cum putem face investiții inteligente pentru a ne asigura că cele mai comune accidente de la locul de muncă vor fi evitate.

În primul rând – protecția picioarelor. Acești piloni de susținere ai întregului corp sunt adesea cei care suferă cel mai tare. O pereche sănătoasă și sigură de bocanci de protecție poate face diferența între o zi productivă și o zi nu tocmai bună.

Știți și voi cum se întâmplă – scapi ceva, te împiedici, calci strâmb. Fără niște bocanci de protecție care să acționeze ca un scut între tine și un moment de neatenție, poți ajunge să ai nevoie de luni întregi de recuperare și odihnă.

În al doilea rând, trebuie să avem mare grijă de zona ochilor. După cum am trăit cu toții, inclusiv o particulă de praf ne poate incomoda profund, odată ajunsă pe pupilă. O pereche de ochelari de protecție corect selectați ne ajută să vedem cum trebuie, pe tot parcursul zilei de muncă.

Aidoma bocancilor, perechea de ochelari de protecție trebuie aleasă în conformitate cu mediul în care vom activa și cu nevoile fiecărui individ în parte. Nu în ultimul rând, probabil cel mai important echipament de protecție – comunicarea. Da, știm, nu pare să se asemene cu cele două menționate anterior.

Deși comunicarea nu se vinde la bucată și nu e niciodată la reducere, este unul dintre elementele cele mai importante în domeniul construcțiilor. Adesea, accidentele se întâmplă pentru că un muncitor nu a fost bine instruit sau pentru că nu i s-a adus la cunoștință riscul la care se expune.

Oricare ar fi poziția ta pe șantier, asigură-te că ai comunicat cu superiorii și colegii tăi, că ai înțeles care ți-e rolul și, nu în ultimul rând, că ai echipamentele de protecție necesare asupra ta! Deci, ce-am învățat astăzi? Accidentele sunt comune la locul de muncă, mai ales dacă vorbim despre sectorul de construcții – una dintre cele mai riscante arii de activitate din țară.

Prin urmare, este foarte important să ne asigurăm că dispunem de o pereche de bocanci de protecție, ochelari de protecție și că suntem informați cu privire la rolul nostru în echipă. Nu în ultimul rând, că suntem atenți și ne asumăm riscul la care ne expunem!