Siguranța la locul de muncă: de ce sunt importante echipamentele de protecție?

echipamente de protectia muncii pe santier

În primul rând, să definim siguranța la locul de muncă: potrivit normelor UE, aceasta se referă la prevenirea/eliminarea factorilor de risc și de accidentare și la furnizarea de informații relevante și organizarea de cursuri de formare pentru lucrători și reprezentanții acestora. Ceva atât de simplu și de banal precum o pereche de bocanci de protecție sau de ochelari de protecție poate de multe ori să facă diferența dintre viață și moarte.

De ce ar trebui să ne preocupe siguranța la locul de muncă?

Noi credem că trebuie să privim mult mai departe de normele în vigoare. Sigur, controalele și amenzile sau sancțiunile pe care le-ar putea primi o firmă care nu respectă standardele în materie de protecția muncii sunt un motiv cât se poate de serios ca să nu ne abatem de la reguli.

Dar ce ar fi să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă, cum ar fi cea a productivității?

Reducerea accidentelor de muncă înseamnă, în termeni cât se poate de simpli, o rată a productivității mai mare: nu riscăm să pierdem temporar sau definitiv personal valoros, nu trebuie să angajăm din nou și din nou alți oameni pe care să îi instruim și să îi obișnuim cu specificitățile tehnice ale postului pe care îl ocupă, iar munca se va desfășura în parametri normali, fără evenimente periculoase. Pentru că, în ultimă instanță, aceste evenimente ne-ar obliga să ne oprim ca să intervenim și să limităm efectele mai largi ale unui astfel de accident.

echipamente de protectie a capului

Din păcate, conform Eurostat, România se situează cu mult peste media europeană a accidentelor fatale la locul de muncă (5.56 accidente raportate la 100 000 persoane angajate, față de 1.83, cât este media europeană), iar numărul pare a fi în creștere.  Aceasta e o grijă în plus nu doar pentru angajatori, cât și pentru angajați. Un mediu de lucru ideal ar fi acela în care stresul legat de accidentele de muncă să nu existe. După cum spuneam mai devreme, o echipă mai relaxată este o echipă mai productivă. Investiția în echipamente de protecție se traduce atât printr-o mai bună dinamică a muncii, cât și printr-o calitate superioară a produsului finit. Pe scurt, toată lumea câștigă: și compania, și salariații, și clienții.

Ce trebuie să facă un angajator ca să asigure un astfel de mediu?

Vorbim aici, conform Codului Muncii, de obligativitatea asigurării salariaților pentru risc de accidente de muncă și boli profesionale, dar și de măsuri concrete de protecție a salariaților, cum ar fi instructajele și controalele periodice  a securității și sănătății la muncă. Iar discuția ne conduce inevitabil către echipamentele de protecție, care sunt, după cum urmează:

  • echipamente de protecție colective (bariere, carcase de protecție, apărători, ecrane de protecție, îngrădiri, sisteme tehnice de protecție cu blocare etc.)
  • echipamente personale de protecție (salopete, căști, bocanci și ochelari de protecție, mănuși, veste reflectorizante etc.)

La Dalgeco ne ocupăm de tot ce ține de aceste echipamente. Suntem prezenți pe piața românească de 16 ani, timp în care nu ne-am abătut de la misiunea noastră- aceea de a dezvolta produse de calitate superioară pentru a satisface exigențele din ce în ce mai crescute ale clienților. Iar munca noastră a dat roade: echipamentele noastre sunt printre cele mai apreciate, deoarece folosim cele mai bune și mai moderne materiale de pe piață.

Lăsați în seama noastră tot ceea ce ține de partea tehnică a protecției angajaților dumneavoastră. Vă punem la dispoziție tot ceea ce vă trebuie, de la bocanci de protecție și ochelari de protecție, până la echipamente de semnalizare și aparate de detecție și măsurare. Odată asigurați din acest punct de vedere, vă puteți ocupa de ceea ce contează cel mai mult pentru afacerea dumneavoastră: satisfacerea nevoilor clienților dumneavoastră.

Drumul către succes începe aici!